Entrevista al grup Xiula (autors de la cançó de l’Esplaiada 2015)
“La cançó Tenim veu va néixer canyera, viva, com un crit, un clam”
Autor: Víctor Yustres
1. Quina és la vostra relació amb l’esplai? Heu anat a un esplai o a un cau?
Hem tingut relació amb el lleure des de menuts. L’Adri i el Jan anàvem al Cau i el Rikki i el Marc a l’esplai, així que estem equilibrats. Ambdós espais han estat la nostra escola de vida i d’aquí hem après gran part dels valors que transmetem a l’espectacle. També hem après a gaudir cantant amb els altres, a agafar una guitarra i passar-nos hores i hores cantant i ballant, fent veus i rient.
2. Quin record teniu d’aquella època? Què és el que més us motivava de l’esplai/cau?
En tenim un record molt entranyable i viu. El que més ens motivava eren els campaments. Vam créixer descobrint el món amb les mans, experimentant, gaudint realitzant projectes on érem els protagonistes, on se’ns escoltava i on podíem tenir a prop caps i monitors que ens estimaven i ens ensenyaven a estimar. Estimar és el més important en l’educació. Al cau i a l’esplai hem tingut l’oportunitat de ser nosaltres mateixos i que se’ns valores per això. Aquesta experiència es grava i no se’ns ha esborrat mai.
3. El vostre grup, Xiula, és un grup d’animació infantil per infants i grans. Com va sorgir la idea de crear-lo?
Veníem de fer espectacles de clown, animacions infantils i cercaviles, una època de molts aprenentatges i molt ritme i de poca concreció, d’això ja fa 13 anys. Així un dia vam decidir crear un grup on féssim una sola cosa ben feta i el que realment ens movia era la música. Així vam crear Xiula, que té l’esperit de banda musical i l’estil de l’animació musical. Hem trobat el que ens mou, a base de molta dedicació i experimentació.
4. En general, feu cançons reivindicatives i sobre els drets dels infants i la seva participació. Quin missatge voleu transmetre amb les vostres lletres als infants?
Volem tractar les coses magnífiques, les oportunitats, els regals que et porta la vida i també els dubtes, els problemes i les dificultats que et porta la mateixa vida. Darrere de cada lletra hi ha un sol missatge. La vida et porta coses fantàstiques i també dificultats: cal entomar-ho tot amb alegria. Agafar el que la vida et porta amb alegria i poder-ho celebrar i enfrontar les dificultats i els problemes amb la mateixa alegria i celebració, i si cal deixar anar alguna cosa poder-ho fer també amb alegria. Xiular és el símbol d’aquest acte. Xiular davant les oportunitats i xiular davant les dificultats. Xiular ens fa presents en el món, xiulem per expressar emocions, i xiulem també a les pors i les tristeses. Xiulem per queixar-nos o per avisar a un amic perquè el necessitem.
Volem viure els valors i sempre diem que no cantem per cantar, volem cantar amb contingut, per estar presents amb el que ens agrada del món i el que ens disgusta. Confiem en el sentit de l’humor.
“El lleure és una arma carregada de futur”
5. La vostra filosofia implica educar a través de la música?
Ho estem descobrint. I ens queda tant camí. La realitat amb Xiula ens ha anat portant a pobles, entitats, festes, i sobretot amb persones que ens han ensenyat a viure l’educació des de la música. Creiem en el poder de l’educació i en el poder de la música. Però en aquest sentit no ens inventem res, senzillament ho vivim.
6. Heu creat la cançó de l’Esplaiada d’enguany: “Tenim veu”. Com vau inspirar-vos per compondre-la?
La inspiració és una cosa curiosa. Apareix a base de molt treballar. La cançó de l’Espaiada neix dels valors que ens ha transmès Esplac i que ens han ressonat amb la nostra experiència en el lleure. Així doncs va néixer canyera, viva, com un crit, un clam. Suposo que ens va inspirar el fet d’imaginar-nos la quantitat d’infants i joves que creen aquest fabulós món, dia a dia, dissabte a dissabte, campament a campament. El sentiment de grup, el compromís, la vivència, els somnis.
7. A l’Esplaiada cantareu davant de 2.500 infants i joves monitors. Què espereu que passi en la vostra actuació?
Esperem contagiar-nos de l’energia que poden arribar a desprendre 2500 persones. Ens fa nervis i molta emoció. Esperem estar tan presents com puguem i esperem donar el màxim perquè el clam se senti a la lluna.
8. Per acabar: digueu-nos una frase per definir la vostra visió de l’esplai i l’educació en el lleure.
Reformulant a Celaya: el lleure és uan arma carregada de futur.
Entrades recents
- Metodologies alternatives i innovació 24.02.2022
- Com volem que sigui la participació infantil als esplais d’Esplac? 14.01.2021
- Temps era temps… Un relat sobre l’esperit crític 24.12.2020
- Qui ocupa els espais de participació d’Esplac? Una anàlisi amb perspectiva GSDD 15.12.2020
- El barri ens acull i el lleure uneix 17.11.2020
Submit a Comment