Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Peace Education as a way of life

Peace Education as a way of life

Autora: Itziar Pérez Quirós (membre de la comissió Internacional d’Esplais Catalans i EGS del Sector Barcelona)

Definir què és violència sempre és tasca difícil. Què és i què no és, d’on vé i per què, què provoca i on es troba. És sempre visible i fàcilment detectable? Què hi ha al darrere? Quins interessos la promouen? I continues preguntant-te fins que, de cop, la senyora Pau pica a la porta. És la pau l’alternativa? Ha de ser la pau definida a partir del concepte de violència? És la seva absència? El seu oposat? O potser parteix d’un paradigma propi?

Que la violència és protagonista no és cosa nova però, tot i així, en els últims anys hem vist un increment d’aquesta arreu del món i en tots els estadis i formats possibles. Nosaltres ens omplim la boca amb què volem transformar el món, però per on comencem? Com i què fem?

I així s’inicia el projecte Peace Education de la IFM-SEI (International Falcon Movement-Socialist educational International), organització paraigües de la qual Esplac hi formem part.

Objectiu: Esbrinar perquès trobant-ne de més.

Contingut: Educació per la pau com a filosofia de vida.

Peace Education Seminar

Al maig del 2015 vam dur a terme dos seminaris paral·lels a Alemanya. Els realitzàvem dins el projecte Educació per la Pau i ambdós partien de les mateixes formacions base per tal d’establir els conceptes bàsics: Què és pau? Què és conflicte? Què és guerra?

Un cop posats els ciments un dels seminaris aprofundia en la tècnica de mediació, mentre que l’altre feia una mirada més profunda en la guerra i el conflicte.

Vam participar-hi unes 40 persones provinents de diferents punts del món i, tot i que a vegades ens anava a mida i a vegades ens anava gran, l’experiència va ser molt enriquidora i interessant. Esperem que en un futur tingui lloc una segona part d’aquest seminari.

Stories of Conflict and Peace Blog

Estar amb 40 persones de diferents punts del món dóna molts temes a parlar. Persones de cultures diverses treballant sobre un tema global que, a la vegada, afecta localment de forma diferent. Tela! I, evidentment, hi havia persones que provenien de zones en conflicte. Telita!

Guanyant la batalla al silenci dels mitjans de comunicació, vam compartir moltes històries i realitats de les nostres situacions locals, fet que ens ajudava a comprendre una mica més la globalitat d’aquest sistema capitalista que ens declara la guerra dia rere dia. I això requeria extrapolar tota aquesta riquesa d’informació, més enllà de la bombolla on ens trobàvem!

I així va néixer un blog públic on qualsevol de nosaltres té l’oportunitat d’explicar la seva història, de pau, de conflicte o de guerra, per tal de poder inspirar a d’altres sobre com lidar amb diferents situacions sempre des del punt de vista d’educació per la pau.

Així que us animo a que hi feu una ullada i a que escriviu la vostra pròpia història. No us preocupeu per l’idioma, tenim traductores a la vostra disposició 🙂

http://storiesofconflictandpeace.blogspot.be/

Peace Education Handbook

La cosa no va quedar aquí. El seminari ens havia aportat tantes eines que no podíem deixar que es quedessin en aquella petita illa. Així, l’equip de formadores ens vam posar a fer un llibre: una guia d’educació per la pau! Voleu apropar-vos una mica més a la cultura de la pau? Voleu treballar el tema amb els vostres infants i joves? Voleu recursos? Discurs? El llibre ja és aquí! I amb traducció al castellà! Podeu demanar un préstec a Esplac o el podeu trobar en PDF clicant aquí.

I de moment fins aquí, i sense fi. Esperant que aquests dos recursos us serveixin per continuar promovent el paradigma de la pau, entesa no només com a l’absència de violència. Esperant que canviar el món comenci per canviar-nos a nosaltres mateixes, però en xarxa i totes juntes.

Internationalism as a way of life!

Submit a Comment