A voltes amb l’esplai, a voltes amb el voluntariat
L’Arcadi Corominas, soci i ex-president d’Esplais Catalans, reflexiona sobre el voluntariat i, la seva experiència a l’esplai i Esplac i en aquest doble article. Imprescindibles per carregar energia de l’esplai pel nou any!
El passat dia 5 de desembre es va commemorar el Dia Internacional del Voluntariat. Quan surgeix la paraula voluntariat a un no li ve cap altre projecte al cap que el de l’Esplai. Són tantes hores, tants esforços, tantes jornades de treball i dedicació al Drac Màgic i a Esplac que a un no li pot venir al cap res més que això.
Fa uns dies, Esplac va celebrar la seva assemblea anual. D’ençà del desembre de 2009 que vaig sortir de l’Equip de Direcció l’entitat ha crescut exponencialment fins a assolir els 106 Esplais. 106 projectes carregats de persones (joves) que es creuen un projecte, el de la transformació i el del progrés social a partir de l’educació en el temps de lleure dels infants i joves. I en fan bandera i el converteixen en una manera d’entendre el món i la vida
Moltes són les vegades que a Esplac ens hem plantejat si els monitors i les monitores dels Esplais són voluntaris/es, militants o activistes. Són termes tant carregats de sentits i de definicions (per indestriables d’altres projectes, massa tabús) que prefereixo que cadascú se senti el que vulgui. Personalment em sento molt més militant que voluntari o activista.
Malgrat que la meva contribució avui no és ni una centèssima part del que ha estat, encara milito en un projecte, el de l’Esplai. I segueixo afirmant, com ho vaig fer en un dels parlaments d’alguna assemblea d’Esplais Catalans, que “L’Esplai és una arma carregada de futur”, parafrejant alló de “La Poesía es un arma cargada de futuro” de Gabriel Celaya.
La meva minsa aportació actual es resumeix en fer formacions a l’Escola Lliure el Sol, intentar aportar la veu i l’interés dels esplais a la Cooperativa Encís i, de tant en tant, escriure quelcom. Fa unes setmanes el Diari de Vilanova em va publicar l’article que transcric a continuació, en el que intento desgranar com n’és d’important l’esplai avui.
Es tracta del meu reconeixement als Esplais i a Esplac. I, sobretot, es tracta del meu reconeixement a les persones que lliurement heu decidit encapçalar aquest projecte:
Breument, en Carles Capdevila utilitzava la ironia i el sarcasme per glossar de manera més que encertada qui són els monitors i les monitores dels Esplais i els i les caps dels Agrupaments Escolta. Diu que:
Són uns éssers estranys d’entre 18 i 25 anys (…) Els reconeixereu perquè pringuen totes les tardes de dissabte als caus muntant gimcanes, perden els caps de setmana fent excursions i malgasten la Setmana Santa sencera i quinze dies de juliol anant de campaments – amb infants i joves-. I tot sense cobrar res.
L’article era i és rellevant per l’escassetat d’articles i de notícies als mitjans de comunicació escrits que posin de relleu l’imprescindible tasca que fan i com la fan, de manera voluntària, convençuda i feliç.
Posats a recomanar articles que en parlen em permetré el luxe de recomanar-ne un altre d’en Jordi Serrano, actual Rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) i ex-director de la Fundació Ferrer i Guàrdia titulat “Esplais i Agrupaments“. També breument, en Jordi Serrano explica d’on ve això de l’Esplai i l’Escoltisme. I la idea i els projectes venen de lluny, de Baden Powell, però també i a Catalunya d’Odón de Buen (1865-1945), catedràtic d’Història Natural de la Universitat de Barcelona i la seva idea de vincular l’educació amb excursions al medi. És per això que Serrano considera l’Esplai i l’Escoltisme “un dels moviments més persistents i propis de Catalunya”.
Els Esplais i els Agrupaments Escolta són associacions que treballen, a partir de la militància activa a un projecte educatiu, per la vertebració cívica de la societat. Alguns, a més, ho fan amb una clara voluntat de progrés social a partir de l’educació d’infants i joves en el seu temps de lleure per tal que esdevinguin ciutadans lliures, compromesos, actius i crítics. Són, per tant, Escoles de Ciutadania.
I l’Esplai i l’Escoltisme són una proposta educativa ja que el projecte neix i té raó de ser a partir de la voluntat i el convenciment dels seus integrants que cal educar ciutadans i ciutadanes. I entenen l’educació com un procés d’acompanyar una persona o infant en el seu creixement perquè pugui esdevenir un ciutadà de ple dret.
Hom pot creure, d’entrada, que venint de tant lluny, sent un projecte amb una intencionalitat tant lloable i sent un moviment tant propi de Catalunya aquestes escoles de ciutadania compten amb un reconeixement rellevant a nivell social, a nivell mediàtic ja he anunciat que no, a nivell polític i institucional. Res més lluny de la realitat. S’ha volgut titllar, interessadament, l’Esplai i l’Escoltisme d’anacrònics, d’haver-se quedat encallats en els anys 70 i, per tant, de ser caducs passats de moda i gens utilitzables més enllà de servir de pàrquing d’infants i adolescents la tarda dels dissabtes.
Per això cal vindicar que l’Esplai i l’Escoltisme es caracteritzen per l’interès del col•lectiu, per la igualtat i el respecte de totes les persones, per la igualtat d’oportunitats, per la vinculació i compromís amb el seu entorn (barri, poble o ciutat i també el medi natural), pel compromís social, per la participació en la vida de les ciutats, per la vinculació amb la cultura i tradicions de Catalunya, pel seu funcionament democràtic. En definitiva, es caracteritzen per tota una colla de valors d’una vigència indubtable i que es contraposen inequívocament als comportaments que ens han conduït directament a una crisi que no és només econòmica, sinó també social i de valors.
Per tot això aquests dies és important que a Vilanova hi hagi fins a cinc esplais (el Drac Màgic i l’Espurna a Sant Joan, la Capsa al Centre Vila, Els Grumets a Mar i el de la Geltrú,) que han iniciat el curs. Perquè malgrat que segurament els abaixaran els recursos econòmics provinents de les subvencions públiques (principal font de finançament d’aquests projectes) són un moviment absolutament modulable a la realitat que els toca viure, perquè palpa com ningú les dificultats socials i s’hi emmotlla per combatre-les, perquè són imprescindibles per articular i construir una societat – i em reitero – més compromesa, més democràtica, més justa, més crítica i més lliure. Ah si, i més feliç. Perquè a la multitud de joves que lideren l’Esplai i l’Escoltisme també els caracteritza la felicitat amb què fan la seva tasca, i això, avui, malauradament és revolucionari!
Entrades recents
- Metodologies alternatives i innovació 24.02.2022
- Com volem que sigui la participació infantil als esplais d’Esplac? 14.01.2021
- Temps era temps… Un relat sobre l’esperit crític 24.12.2020
- Qui ocupa els espais de participació d’Esplac? Una anàlisi amb perspectiva GSDD 15.12.2020
- El barri ens acull i el lleure uneix 17.11.2020
Submit a Comment