Winterschool 2014-15: Junts contra el racisme i l’exclusió social
Autora: Helena Gil, monitora de l’esplai Piolet (Barberà del Vallès)
Dins del espai educatiu del esplai, una de les grans inquietuds és el treball per lluitar contra el racisme i l’exclusió social. Tot i invertir-hi temps, ganes i dinàmiques, no sempre es fàcil fer-ho des d’una perspectiva privilegiada. Però, què passa quan perds els teus privilegis i t’endinses en el procés d’immigració i els estereotips associats?
Dues monitores vam posar direcció a Berlin, al centre al Centre Kurt Löwenstein amb l’objectiu de treballar això i molt més al seminari de la Winterschool sota el títol de :“Together against racism and social exclusion – Equality for migrants and refugees”. Va ser una gran oportunitat per conèixer joves de procedències diverses, amb diferents maneres de treballar.
Juntament amb uns 100 joves de diferents països, vam estar treballant durant una setmana, compartint idees, dinàmiques i experiències sobre el racisme i la immigració. Organitzades en 4 grups de treball diferents, vam poder aprofundir sobre aquest ampli tema. Aquests anaven des del treball de la immigració il·legal fins a la històrica perspectiva de la colonització, passant per l’anàlisi dels estereotips que ens inculquen des dels mitjans de comunicació i els diferents poders i privilegis que es deriven per raça, sexe, orientació sexual o classe social.
Treballar aquests temes durant el seminari no sempre va estar una tasca fàcil, però tot i així, a través de dinàmiques, lectures, reflexions i debats vam poder endisar-nos-hi i poder compartir la nostra visió amb les altres joves.
Durant el seminari també vam treballar de manera transversal temes com el feminisme o les reivindicacions LGTBI. A més, vam tenir l’ocasió de tractar altres temes que ens interessaven. Participants de Mèxic van exposar la situació dels estudiants desapareguts a Ayotzinapa i la implicació del govern en aquest conflicte; algunes participants d’Israel van parlar sobre el treball amb infants als camps de refugiats; d’altres van explicar la situació de les persones trans en diferents llocs del món.
Totes aquestes experiències ens van fer adonar-nos que el sistema en el que vivim ens afecta en tots els àmbits de la nostra vida, limitant constantment la nostra llibertat i atacant la justícia social.
A l’esplai eduquem, ens posicionem i lluitem per la transformació social. Durant aquesta setmana hem pogut reflexionar sobre la rellevància de la tasca social que fem, remarcant la importància de l’espai inclusiu que generem.
Entrades recents
- Metodologies alternatives i innovació 24.02.2022
- Com volem que sigui la participació infantil als esplais d’Esplac? 14.01.2021
- Temps era temps… Un relat sobre l’esperit crític 24.12.2020
- Qui ocupa els espais de participació d’Esplac? Una anàlisi amb perspectiva GSDD 15.12.2020
- El barri ens acull i el lleure uneix 17.11.2020
Submit a Comment